Kaars branding tips

Hoe branden we nou eigenlijk een kaars? 
Er zijn een paar tips die we mee kunnen geven zodat iedereen zijn of haar nieuwe kaars goed kan laten branden en er zo lang mogelijk plezier van heeft.

 

1. Controleer de lengte van de lont
Al onze kaarsen worden verkocht met een lontlengte die geschikt is voor de betreffende kaars. Toch kan je zelf nog even controleren of de lont niet te lang is voordat je de kaars aansteekt. Een te lange lont zorgt ervoor dat er een flinke vlam ontstaat die gaat wakkeren. Deze wakkerende lont zorgt voor een onrustig gevoel, is minder veilig en kan bij kaarsen in containers ervoor zorgen dat de zijkant van het glas zwart uitslaat. Het advies is om de lont altijd korter te knippen dan 1 centimeter. Het klinkt misschien onlogisch, maar hoe korter de lont is bij het aansteken hoe mooier en stabieler de kaars brandt. Vooral bij onze container kaarsen die een gekrulde lont hebben bij ontvangst adviseren wij indien u de kaars daadwerkelijk wilt gaan branden om het gekrulde stuk van de lont af te knippen zodat er een recht stuk lont van maximaal 1 centimeter overblijft.

 

2. Zorg voor een complete smeltpool
Als de kaars is aangestoken ontstaat er na verloop van tijd een smeltpool waarin de gesmolten was samen komt. Het is erg belangrijk om bij de eerste branding ervoor te zorgen dat de gehele bovenkant van de kaars gesmolten is. Blaas pas daarna de kaars uit zodat hij weer uithardt. Bij de volgende brandingen zal je zien dat als je elke keer de bovenkant volledig laat smelten, de kaars volledig op zal branden en dus alles uit de kaarsen was wordt gehaald.

 

3. Brand de kaars niet te kort
Deze tip sluit eigenlijk aan bij tip nummer 2. Zorg ervoor dat de kaars lang genoeg brandt zodat er een volledige smeltpool ontstaat. Steek dus geen kaars aan als je over een halfuur de deur uit moet naar een afspraak...
Laat de aangestoken kaars minimaal een uur branden, deze meeste kaarsen hebben na een uur al een flinke smeltpool ontwikkeld. Pas daarbij wel op dat je een kaars niet volledig vloeibaar laat worden. Indien alle was van de kaars gesmolten is bestaat de kans dat de lont gaat verschuiven. Als de lont eenmaal verschoven is zal de kaars niet meer perfect opbranden. De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-7 uur volledig vloeibaar. Brandt een kaars dus niet langer als 4 uur of houdt zelf de smeltpool in de gaten.

 

4. Zoek het perfecte plekje
Blijf ten alle tijden in de buurt van een brandende kaars! Zet een kaars niet op een plek waar het tocht of bij een openstaande deur. Dit zal ervoor zorgen dat de lont geen goede smeltpool kan ontwikkelen. Ook kan er door teveel zuurstof een zwarte rookwalm van de vlam afkomen bij een tochtige plek.
Zet de kaars dus op een rustig plekje, veilig weg van kinderen en huisdieren. Daarbij adviseren wij om alle vrijstaande kaarsen te branden op een hittebestendige ondergrond. De meeste vormen zullen deels of geheel gaan druipen bij branding. Zet de kaars(en) dus op een schaaltje of plateau. Te vinden bij ons in de webshop!

 

5. Hergebruik je glas!
Onze vrijstaande kaarsen kunnen helaas niet hergebruikt worden na branding omdat zij volledig zullen opbranden. Maar, veel van onze kaarsen in containers komen in: (je raadt het al) "containers". Is de kaars volledig opgebrand? Maak het glas schoon onder warm water en wat zeep en hergebruik hem als decoratie of waxinelichthouder!